Udgivet i 2 kommentarer

Skriv på stof

Skrift på tøj

Indlægget ‘Skriv på stof’ indeholder annoncelinks. Skulle du fristes til at lægge et køb på en side jeg samarbejder med, går en lille del af din betaling videre til bloggen. Det er helt uden ekstra omkostninger for dig.

En af de fedeste måder at personliggøre sit tøj på, synes jeg selvfølgelig er at give det et drys bogstaver.
Der er mange måder at få tekst på tøj, men hvilken løsning skal man gå efter?

For at gøre valget af metode lidt lettere, har jeg lavet en lille test til sammenligning af:
Fire forskellige tekstilpenne, to typer transferark og et stk. færdigkøbt strygemærke.

Tekst til tøjet

Et par af mine gamle Instaopslag, med håndtegnet tekst på babybodyer, fik en følger til at efterspørge en specialfremstillet body. Det resulterede i udformningen af et “Gudmors Guldklump” design.

Ønsket om en færdig body med håndmalet tekst kunne jeg ikke opfylde, men designet kunne jeg klare.

Det ligger i shoppen og er lige til at printe på et transferark eller almindeligt A4 papir så stregerne kan traces.
Sidste del var måden jeg forestillede mig det gjort på, men i mangel af tekstilpen, valgte Tine i stedet at benytte sig af et transferark. Totalt genialt, og selvfølgelig en metode jeg også måtte prøve.

Tøj til teksten

Enkle, hvide bomuldsbodyer har fået lov at danne baggrund for designet. Bomulden tåler den varme transferark og strygemærker kræver, og den hvide baggrund giver god kontrast til de mørke bogstaver, når der skal sammenlignes.

Skriv på tøj – bedste tekstilpen?

Til de fleste penne følger en brugsanvisning, enten på selve pennen eller på pakningen. Læs den grundigt inden du går i gang – der er stor forskel på hvad de forskellige mærker anbefaler.

Test af tekstilpennne
Optegning med tekstilpenne

Fremgangsmåde:
Design klippes til og fastgøres med et par knappenåle. En pose under for at undgå farve på afveje, og så er det bare at skrive ovenpå.

Bodyen er optegnet således:
GU – Textile Markeren CCHobby (annoncelink)
DM – Pilot Textilpen Laundry-Tec Sort (annoncelink)
OR – Fabric markers fra Panduro (udgået)
S – Textile Pen 770 fra Penol (annoncelink)
Guldklump – Pilot Textilpen Laundry-Tec Sort (annoncelink)

1. Textile Markeren

Textile Markeren fra CCHobby kan som den eneste skrive med begge ender. Filtspidsen i den ene ende er opgivet til 2,3 og den anden til 3,5 mm. Jeg benyttede kun den “tynde”.
Og jeg skal love for der er farve i. I forhold til hvor meget farve den afgiver, er jeg imponeret over hvor lidt det løber ud i stoffet.

Bedste tekstilen?
Dekoration med tekstilpenne efter vask

Dekorationen skal ifølge brugsanvisningen tørre 6 timer og derefter stryges 5 minutter, før den må vaskes. Det er uden tvivl den farve der holder bedst i vask – stregen står om muligt flottere efter første vask, end da den var nytegnet.

Kan man leve med en smule udløb, er dette bestemt en kandidat til førstepladsen.

Som bonusinfo kan nævntes at jeg før har brugt pennen og glemt de 6 timers tørretid inden jeg strygefikserede. Den holdt farven lige så fint – men det er naturligvis et sats.
I øvrigt har pennen testens laveste stk. pris.

2. Pilots Laundry Tec

Min absolutte favorit at skrive med: Pilot Textilpen Laundry-Tec Sort. Farven løber stort set ikke, hvilket fuldt ud kompenserer for, hvad der umiddelbart virker som en lidt tyk spids. Den efterlader en flot præcis kant foran spidsen. Ved at vende motivet så der tegnes med den forreste del af spidsen langs den ydre kant, bliver resultatet super skarpt – i alle tilfælde indtil den er vasket.

Det er som sådan ok, men når man ser det op mod Textile Markerens kulsorte pigment, har vaskemaskinen overtaget en del af Pilotpennens pigmenter.

Et stort plus er at der ifølge brugsanvisningen ikke skal nogen form for for- eller efterbehandling til. Det er bare at tegne, og det gør den virkelig godt. En hurtig “plug and play” løsning.

3. Fabric Markers

Panduros Fabric Markers har en super fin spids, der virker lidt “tør”. Der skal derfor tegnes oven på mange gange for at opnå tilstrækkelig dækning, til gengæld er farven let at styre og løber overhovedet ikke ud.

Efter vask står stregen stadig flot, om end en smule mindre sort end før vask. Og så skal man lige være opmærksom på at det i brugsanvisningen anbefales, at emnet vaskes inden der skrives på det. Hvis man ikke er i god tid, kan det godt give lidt udfordringer.

OBS! Panduro har ikke længere den tynde version i shoppen, kun en noget tykkere model, som har svært ved de helt tynde streger.

4. Textile-pen 770

Nederst på hitlisten befinder Penols Textile-pen sig – jeg beklager Penol.

Selvom spidsen er fin, løber farven langt ud i stoffet og efterladender en flosset kant og et uklart udtryk. Desuden skal man være super forsigtig for ikke at få lavet en “startklat”, når man sætter pennen på stoffet. Faktisk synes jeg mit S, blev så træls, at jeg valgte ikke at tegne yderlige bogstaver op med den.

Ved første vask forsvandt en del pigment og det, der blev tilbage, var nærmest løbet endnu mere ud i stoffet.

Pennen kan købes helt vildt mange steder og skal man bare have skrevet navn i en jakke, er den garanteret bedre end meget andet. Til præcisionsarbejde, kan jeg ikke anbefale den.

Som den eneste af de testede penne, udmærker den sig i øvrigt ved ikke at have nogen form for brugsanvisning…

Test af transferark og strygemærke

Tekst på tøj med transferark
Transfermærke fra Panduo
Foto: Tine Elise Gam Christensen

Min Instafølger benyttede sig af transferark fra Panduro. Med venlig tilladelse, har jeg fået lov at benytte hendes billede af resultatet.

Som hun skriver, så har mærket fået et gyldent skær.

Lige med denne tekst, bliver det nærmest en del af designet.
For eksperimentets skyld, har jeg givet transferarkene fra CCHobbyet forsøg.

Der findes der to typer, en til lyst og en til både lyst og mørkt tøj.

Transferark til lyse og mørke tekstiler

Transferarkene til både lyse og mørke tekstiler (annoncelink) fungerer lidt som et klistermærke, dog uden at klistre, før der tilsættes varme. Selve arket er hvidt og du kan printe hvad som helst med inkjet eller laserprinter på det. Netop fordi baggrunden er hvid fungerer det også på mørke tekstiler.

Print på transferark til mørke tekstiler.
Transferark til lyse og mørke tekstiler

Når du har klippet det til, fjernes bagsiden og mærket lægges på bodyen. Med et lag bagepapir (medfølger) over er du klar til at stryge det fast. Der skal fuld power på strygejernet, så det valgte stoffet skal kunne tåle varmen. Den hvide body klarede det fint.

Efter en tur på mors vaskeri, står printet lige så flot og det er kun på marginalerne jeg kan se forskel på det hjemmeprintede og det færdigkøbte. Det sidder perfekt uden skader eller løse kanter.

For at få bodyerne helt fotoklar, kørte jeg et strygejern over – bagsiderne selvfølgelig. Det var lige før bagepapiret skulle have været på banen igen. Transfermærkerne blev ganske glatte, men satte sig til dels fast i strygebrættets betræk. Ikke mere end de let kunne trækkes fri, men man skal lige være opmærksom på der ikke ligger fnug eller hår på brættet, inden man får strøget dem ind i designet.

Transferark til lyse tekstiler

Tekst på tøj - hvilken type transferark?
Til venstre transferark til lyse og mørke farver, til højre transferark til lyse farver.

Arkene til lyse tekstiler (annoncelink) kræver at motivet spejlvendes. Også her kan anvendes både inkjet- og laserprinter.

Jeg ved ikke om jeg bare har været heldig, men med CCHobbys ark, bibeholdt transferen sin farve – eller mangel på samme – og blev ikke gylden.
Ved påstrygingen fandt jeg i øvrigt ud af man skal være opmærksom på ikke at få trukket i stoffet og mærket, for det trækker sig ikke sammen igen.

Printet klippes til, placeres på tekstilet med printet nedad mod tøjet og der stryges direkte på bagsiden af transferpapiret.
Bogstaverne står ikke helt så mørkt, til gengæld kan man næsten ikke se den transparente del af mærket der ligger som en hinde over printet og beskytter det. Det er ret elegant.

Efter første vask sidder mærket stadig perfekt. Efter anden vask kan man helt tæt på se at “filmen” er krakeleret lidt, men bogstaverne står stadig flot.

Vil man ikke tegne i hånden, og skal designet overføres til lyst tøj, er dette en fremragende løsning.
Den hvide baggrundsfarve, der er nødvendig på transferarkene til mørkt tøj, kan godt komme til at kæmpe lidt med den hvide farve på bodyerne. Skal du overføre bogstaver til hvide stoffer, så overvej denne løsning.
Eneste ‘men’ er at man, ligesom med mærket til lyse og mørke tekstiler, skal stryge det med omtanke. Det sætter sig let fast i underlaget og hvad der ligger på det, når det opvarmes.

Strygemærke

Undervejs i indlæggets tilbliven, faldt jeg i en Facebookgruppe med kreative ideer, testens tredje alternativ – færdige strygemærker. Jeg har benyttet mig af et konturskåret strygemærke bestilt på mail hos IkastEtiket (annoncelink) og leveret med posten til døren.

Det ligner arkene til mørke og lyse tekstiler, altså som et klistermærke (uden klister) med motivet på hvid baggrund. Det var dejligt let at få af arket, da det kun er den del af mærket du skal bruge der sidder på folien. Det medfølgende bagepapir til at lægge mellem mærke og strygejern var til gengæld foldet. Interessant nok, skulle der ikke mere end folden i papiret til at efterlade en “streg” ned over mærket. Med et stort udfoldet stykke bagepapir fra skuffen, gentog jeg processen og fik “stregen” væk – yes!

Fra IkastEtiket anbefales det at man ikke vasker resultatet før 48 timer efter det er strøget på – vente, vente…

Tekst på tøj - transferark eller strygemærke

Har du ikke en god printer til disposition, er det konturskårne strygemærke et fint alternativ.
Det smelter ikke så langt ned i stoffet som det hjemmelavede og fremtræder derfor mere glat.

Strygemærket sidder fint efter vask, og selvom det fortsat er føjeligt, føles det alligevel som om det er “hærdet”. Når det stryges efter vask, hænger det f.eks. ikke fast i strygebrættet, som de hjemmelavede gør.

Efter anden vask er mærket fortsat glat og pænt. Jeg har på fornemmelsen det er lidt mere robust end de printede, men indtil videre er det rent gætværk. Opdatering vil følge.

Ulempen er leveringstiden og til dels prisen. Man skal ikke have alt for travlt og det koster en smule mere i anskaffelse end det hjemmelavede.

Testens resultat

Sammenligning af transferark og penne efter vask.
Bodyer efter en vask

Alle bodyer klarede første vask uden problemer, men 10 ture i vaskemaskinen gør alligevel indtryk.

Tekstilpenne gør det generelt godt – forudsat man kan acceptere at bogstaverne er mere grå end sorte.
Tydeligst står GU og OR skrevet med hhv. Textile Markeren CCHobby og Panduros Fabric Marker. DM fra den sorte Pilot Textilpen Laundry-Tec fremstår en smule mere lysegråt mens S’et fra fra Penols 770 tekstil pen, tæt på forsvundet (annoncelinks).

Transferark til lyse og mørke tekstier: Gav op – kun få små rester sidder stadig tilbage.

Transferark til lyse tekstiler: Transformaterialet har givet bodyen en anden hvid tone der hvor det sad, men er i øvrigt stort set forsvundet. Det er teksten til gengæld ikke – den er afbleget men står fortsat står fuldt læselig.

Strygemærket har fået rækker af revner der hvor stoffet har givet sig, men alle dele af mærket er der endnu og den sorte tekst står helt klart.

Disclaimer: ‘Skriv på stof testen’ er selvfølgelig helt uvidenskabelig og resultaterne et øjebliksbillede opnået ved at behandle materialerne efter forskrifterne, men i øvrigt helt almindeligt og hverdagsagtigt.

Redigeret og genudgivet 14. april 2021 – publiceret første gang 8. august 2019 under navnet ‘Tekst på tøj’.

2 tanker om “Skriv på stof

  1. Sikke en fin guide 🙂
    Meget udførlig og nem at forstå.

  2. Hvor er du sød Bianca, det glæder mig meget at høre – tusind tak🙏🏻

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.