Udgivet i 2 kommentarer

Skriv på sten

Indlægget ‘Skriv på sten’ indeholder annoncelinks. Skulle du fristes til at lægge et køb på en side jeg samarbejder med, går en lille del af din betaling videre til bloggen. Det er helt uden ekstra omkostninger for dig.

Her følger en lille guide til at skrive på sten og en bunke inspiration til hvordan resultaterne kan bruges.

Gode stenstrande

Det er endnu ikke lykkedes mig at finde et sted, der sælger velegnede sten, så projektet koster en tur på stranden.

Nederst på siden finder du et kort over gode stenstrande jeg selv har samlet ved eller har fået anbefalet. Skriv meget gerne en kommentar, hvis du kender et super sted der mangler på kortet.

Og hvordan det nu lige er med reglerne omkring bortførelse af strandsten? 
Ifølge Miljøministeriet, er det ok at tage lidt med hjem fra de offentlige strande, så længe man holder sig fra at bruge hjælpemidler – og her tæller en spand heldigvis ikke.

Valg af sten

Som med alt muligt andet, er råvarernes kvalitet afgørende for resultatet. 

Helt overordnet er stenens overflade vigtigst. Jo mere jævn overfladen er, jo lettere er det at styre malingen.

Formen er langt hen ad vejen er en smagssag, selvom en plan flade selvsagt er lettere at skrive på end en rund.

Hav gerne anvendelsen for den færdige sten med i overvejelserne, når du samler – også i forhold til størrelse. Sten til bordkort skal ikke være alt for store, mens dem til haven gerne må være til at få øje på.

Sidst men ikke sidst er der farven. Har du på forhånd besluttet, at du gerne vil skrive med eks. hvidt, giver mørkere modeller god kontrast mellem sten og skrift.
Hvide sten har jeg ikke det bedste forhold til. Umiddelbart ligner de det optimale lærred, men de opfører sig desværre ofte uforudsigeligt både under selve maleprocessen og ikke mindst efter de er lakeret.

Vask stenene

Med strandsten følger sandrester og andet godt. For at malingen binder bedst muligt og pennen ikke bliver fyldt med grus, vasker jeg altid mine fund. En skuresvamp eller stiv børste og lidt opvaskemiddel, så kører det.

Selvom man som regel gerne bare vil i gang, er det monster vigtigt at stenene får lov at tørre HELT, inden de dekoreres. Mangler du tålmodighed kan en tur i ovnen eller en hårtørrer speede processen op.

Valg af pen

Teoretisk set kan man gribe ungernes farveblyanter, tusser eller spritpennen fra skuffen. Jeg ved også at mange holder af at bruge akrylmaling og pensel, men personligt ender jeg altid med en Posca eller Molotow marker. Pennene er lette at styre og hætten er lige til at sætte på, hvis man bliver forstyrret undervejs.

Tyske Molotow laver nogle fantastiske produkter, der rækker fra fine paintmarkere til spray cans – de er helt klart mit førstevalg.

Pennene indeholder velpigmenteret, lysægte, hurtigtørrende akrylmaling og kan bruges på noget nær alle overflader.
Der findes et kæmpe udvalg af spidser i forskellige materialer og udformninger, hver med sit speciale.
Pennen kan skilles ad og der kan købes både nye spidser og maling refills. Sidstnævnte giver en helt unik mulighed for at blande sine egne farver.

Poscapennen fås lidt flere steder. Den indeholder pigmenteret, vandfast og lysægte blæk, som er lidt lettere at få af, skulle det komme på afveje. Poscaen er nem at holde kørende, sammenlignet med Molotows, hvor specielt de fine spidser har tendens til at få behov for starthjælp, især når der males med hvid.

Jeg har i øvrigt altid et plastikcharteque liggende på mit arbejdsbord, til opstart af trætte penne. Plastoverfladen suger ikke og er super god til at ‘genstarte’ en tør pen. Drej kanten af spidsen mod chartequet i en dråbe vand og tør af med køkkenrulle, for at fjerne indtørret maling. 
En god rystetur både før og undervejs er i øvrigt en vel investeret vane.

Starter du ud med en enkelt pen, så vælg en model med fin spids, eks. Molotows All4One eller Poscas Extra Fine (annoncelink). Med dem kan du både lave tynde linjer og farvelægge større områder.

At skrive på sten er en opslidende omgang for en pennespids. Skal du lave rigtig mange sten, kan der godt gå mere end een spids/pen til projektet. 

OBS. Posca og Molotow kan uden problemer kombineres på samme sten.

Skriv på sten

Når du tegner op eller maler, er det en fordel at placere stenen på en pude. For det første undgås ridser i bordpladen, for det andet har arm/hånd noget at hvile på. Det giver lige lidt ekstra kontrol over blyant/pen.

Vælg en god stor, lidt fast pude du ikke er alt for glad for (eller læg et gammelt håndklæde over) da den næppe undgår både blyantstøv og malingstænk.

Skitsering på papir og sten

I princippet kan du bare gribe pennen med maling og kaste dig ud i det. For mig går det som regel bedre hvis jeg lige har et par streger til at guide mig.

På almindeligt kopipapir tegner jeg en streg, svarerende til omridset af min sten. Heri skitserer jeg min tekst. Der kan godt skulle flere (mange) forsøg til, før jeg er tilfreds med skrifttype og placering af det/de enkelte ord.

Skriften kan varieres på mange måder. Små/ store bogstaver, med og uden serif (de små fødder på bogstaverne). Bogstavernes højde i forhold til bredde, deres indbyrdes afstand, og evt. garnering med snørkler (se Flourishing). Indgår der flere ord, kan det være sjovt at få dem til at hænge sammen ved at forlænge stregen fra et bogstav over i et andet.

Ud fra skitsen tegnes motivet op på stenen med blød blyant (f.eks. en B2). Stregen fjernes nemt igen med knetgummi (annoncelink), der er formbart og kan trykkes ind i alle krogene på stenens overflade. Et traditionelt viskelæder kan sagtens bruges, men knetgummi er sjovere. 

Man kan også vælge at overføre skitsen ved hjælp af kalker-/grafitpapir.
Klip skitsen ud, så er den lettest at få placeret rigtigt i forhold til stenen. 
På en mørk sten placeres hvidt (på en lys sten sort) kalker-/ grafitpapir mellem papir og sten, inden der tegnes ovenpå skitsen. Med en kuglepen, kan der trykkes godt til, så optegningen bliver så tydelig som muligt. 

Tegn teksten op med maling

Skriv på sten – første runde

Tegn kun ganske blødt med en enkelt streg i første omgang.

Stenen suger malingen super hurtigt, men har du en fugtig klud (eller vatpind til små områder) ved hånden, kan det nogle gange lykkes at fjerne senest tilførte streger. Husk at stenen efterfølgende skal have tid til at tørre helt op igen, ellers løber malingen ud.

Når teksten er tegnet op, fjernes grafit-/ blyantskladden med knetgummi. Ofte er der kun ganske lidt tilbage på stenen, det meste sidder på hånd og pude…

Form bogstaverne færdigt

I anden runde skal bogstaverne have deres endelige form. Ret kanterne op så de står skarpt. Er et bogstav landet lige oven i en fordybning i stenens overflade, kan det være svært at få malingen til at makke ret. Hjælp evt. den endnu våde maling ned i ujævnheden med spidsen af en knappenål.

Skriv på sten – de sidste lag

Antallet af lag afhænger af hvilken skrifttype du har valgt, stenens overflade og farve, hvilken pen og nuance du skriver med, og hvor skarpt du gerne vil have bogstaverne til at stå.

Jeg har lavet en lille prøve, så du kan se forskellen eller manglen på samme. 1-tallet har fået en gang, 2-tallet to gange – og så videre. Op til 4 synes jeg der er markant forskel – herefter er det vist mere feinschmeckerei.

Jeg plejer at arbejde på en håndfuld sten ad gangen. Når der roteres mellem flere sten, kan malingen på den enkelte sten nå at tørre, inden næste lag påføres.

Lakering af sten

Når malingen er HELT tør kan man vælge at lakere stenene og dermed øge levetiden betragetligt, i særdeleshed på udendørsværkerne.

Da jeg gerne vil bevare stenenes rå udtryk, bruger jeg en mat version. Jeg har fået en forkærlighed for Montanas matte spraylak (annoncelink). Den er let at arbejde med og bevarer stenen så fint.

Min tålmodighed rækker ikke til mere end fem lag – hvilket plejer at være nok til at gøre teksten nogenlunde vejrbestandig – men giv den gerne flere små lag. 

Lægges stenene på avis/papir på en plade eller bakke, er de lige til at flytte rundt med og du kan lakere en god portion på een gang. Husk at lakere stenen hele vejen rundt, også på bagsiden.

Skriv på sten og brug dem til…

Fremgangsmåden kan benyttes til enhver form for håndmalet tekst eller tegning på sten og anvendelsesmulighederne er noget nær uendelige.

Jeg har i tidens løb lavet alt fra ‘Reserveret’ og bordnummersten til restauranter, over dørstoppere og krydderurtesten til helt ufatteligt mange bordkort.

Herunder følger en lidt nærmere beskrivelse af fremgangsmåden for bordkortsten og lidt flere ideer til hvordan man kan bruge skrift på sten.

Bordkortsten

Til bryllup, konfirmation eller fødselsdag med strandtema, passer bordkortstenene perfekt. De plejer – med eller uden tilladelse – at tage med gæsterne hjem, som souvenirs der minder om en dejlig fest. Og så kan den lakerede model fint genanvendes som navnesten ved hoveddøren.

Vælg en gennemgående skrifttype eller tilpas skriften efter navn og sten. Sidstnævnte er tidskrævende, men bestemt besværet værd.

Tjek evt. indlægget Skråskrift eller Brush Lettering, hvis du har brug for inspiration til bogstaverne.

Stenene kan indgå i borddækningen på mange måder, her et eksempel på tallerkenanretning: Jutegarn viklet om en rustik serviet og en lille kvist timian on the side, for tilførsel af farve og ekstra naturstemning.

Bordkortstenene er i øvrigt særdeles velegnede til fest i det fri. Der skal noget til, før de blæser ned –  og gør de det, er det alligevel nok en god idé at rykke indenfor.

Staudesten

Skab hygge ved krydderurterne, eller skriv navnene på dine roser, så sorterne ikke smutter.

Sten med trekantet tværsnit og en god plan side er meget velegnede. De er lette at skrive på og navnet præsenterer sig fint for iagttageren.

Husk godt med lak, så holder de i mange år.

Skulle du, ligesom jeg, have et område i haven du ikke helt er nået til, kan en sten med teksten “Ukrudt” redde meget.

Stavesten

Jeg elsker at samle sten – specielt de der små afrundede, man kan knuge i hånden, har det med at havne i lommen.

Der er ikke plads til længere afhandlinger, men de er perfekte til et enkelt bogstav.

‘Skriv’ dit favoritord med sten eller leg med ungerne, mens de bliver klogere på stavning og læsning.

Har man sten nok at vælge imellem, kunne man være rigtig avanceret, og dedikere eks. rødlige sten til vokaler.
Når udfordringen trænger til en opgradering, kan de små bogstaver tilføjes på ‘bagsiden’ af stenene.

Skulptursten

Ind imellem falder man over en af de der store, smukke sten, hvis form og overflade bare drager.

Selvom de er super smukke i sig selv, kan et citat eller mønster af bogstaver gøre dem endnu mere personlige og skattede. 

Klædt i cellofan, og beskrevet med velvalgte ord, fungerer de i øvrigt fremragende på et gavebord. 

Mangler du inspiration eller guides til diverse skrifttyper er der hjælp at hente i kategorien ‘Lær håndskrift og kalligrafi’.

Humørsten

Humørsten laves med et ord, en tekst eller et symbol, og placeres på offentlige steder for at glæde forbipasserende. 

Her en lille hilsen i Helsingør. Har du endnu ikke har været en tur rundt om Kronborg, har du en fantastisk tur til gode.

Gode stenstrande

Redigeret og genudgivet 9. marts 2021 – publiceret første gang juni 2019.

2 tanker om “Skriv på sten

 1. Hej Christina

  Min datter vil gerne have bordkort med sten helst hvide eller grå, de er svære at finde, hvor køber du dem?

  Bh Rikke

 2. Hej Rikke,

  Det er faktisk ikke lykkedes mig at finde et sted man kan købe dem i en fornuftig størrelse – men man må heldigvis gerne samle lidt på stranden.

  Nu ved jeg ikke hvor du bor, men det bedste sted jeg har været var ved Bagenkop på Langeland. Ellers har jeg hørt det skulle være fantastisk ved: Skagen, Thorup, Vigsø, Vorupør og Søndervig Strand, Bjerregård ved Hvide Sande, Houstrup, Glatved, Moesgaard, Ajstrup og Juelsminde Strand.
  Her på Sjælland har jeg selv været på jagt lidt udenfor Hornbæk og ved Rågeleje Strand.

  Jeg håber I finder nogle skønne sten og får lavet nogle smukke bordkort til datteren.

  De bedste hilsener
  Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.