Udgivet i 11 kommentarer

Skråskrift

Tekst og billeder i indlægget ‘Skråskrift’ kan indeholde reklamelinks. Hvis du køber noget herigennem, går en lille del af din betaling videre til mig. Det er helt uden ekstra omkostninger for dig.

Skråskrift er skønt – hurtigt at skrive i hverdagen og en god bund at bygge videre på, hvis man gerne vil kalligrafere, lære handlettering eller kunstig kalligrafi.

Har du lyst til at prøve? Her følger lidt basisinfo om klassisk skråskrift, vejledning, video og link til shoppen og øveark.

Løkker og skrivehastighed


Skråskriften adskiller sig fra grund- eller formskrift ved at have løkker på bogstaverne b, f, g, h, j, k, l, p, og y.

Løkkerne gør det muligt at skrive langt de fleste ord, uden at pennen løftes fra papiret undervejs.

Og lige præcis de sparede løft gør det muligt at opnå en høj skrivehastighed.

Her et lille eksempel. Som det fremgår fylder sammenhængende skrift lidt mere i bredden, da der stadig skal være luft omkring bogstaverne.

Hældning

Skråskriften er tiltet en smule. Præcis hvor mange grader skriften hælder, afhænger af den enkelte, herunder hvordan papiret placeres og grebet på pennen.

Et meget godt gennemsnit er de 15° jeg har valgt at vinkle hjælpelinjerne på øvearkene.
Når du smider hjælpelinjerne og skriver løs, er det ikke sikkert, det er den hældning du ender med. Det gør ikke spor. Det vigtige er at du opretholder samme hældning hele vejen igennem.

Den bedste måde at finde den rette placering af papiret er at prøve sig frem.

Mit papir ligger aldrig parallelt med bordet, men er drejet ca. 30° mod venstre. Når jeg skriver passer denne vinkel med at bogstaverne holder en hældning på ca. 15°.

Skriveredskaber til skråskrift

Det skal bestemt ikke være mangel på skriveredskab, der gør at du aldrig kom i gang.
Grib hvad du har – en blyant, kuglepen, fyldepen eller farvetus og skriv. Indledningsvis er det vigtige at få trænet bogstavformer og muskelhukommelse, værktøjet kan opgraderes med tiden.

For en pen er bestemt ikke bare en pen. Tykkelse, balance, spids og skrivemodstand påvirker resultatet mere end man måske lige skulle tro.

Det kan være let at falde for fristelsen til en af de der lækre penne, der er super solide, slidstærke og elegante med metal ud over det hele. De vejer godt til, og man får virkelig fornemmelsen af at få noget for pengene.
Til underskrifter og indkøbssedler er de super fine, men skriver man i lidt længere tid, er det alt for hårdt for hånd og arm.

Bortset fra det er det bare at vælge hvad du synes passer til din hånd og humør.

Personligt er jeg meget glad for fineliners, i særdeleshed Molotows blackliner. I videoen, skriver jeg med fyldepennen Preppy fra det japanske mærke Platinum. Jeg er til en elegant tynd streg og har valgt modellen med ekstra fin spis, men den fås i flere udgaver. Preppyen finder du hos eks. PenStore (annoncelink), Molotows Blackliner fås enkeltvis hos Runforcover.dk.

Guide og tips angående diverse skriveredskaber er under udarbejdelse. Vil du gerne vil have besked når den er online, kan du tilmelde dig min nyhedsmail, her til højre/ nederst på siden.

De enkelte bogstaver i skråskrift

Jagten går på ensartethed. For at motorikken hurtigst muligt fanger grundformer og forløb, kan øveark være en god lille investering.

Ark med linjer, indledende øvelser, store og små skråskriftbogstaver samt en side med sammenhængende ord til indkøbssedlen kan købes HER.

Arkene kan fint printes på helt almindeligt kopipapir. Det vigtige er at blækket i den pen du vælger at skrive med, ikke løber ud. Skift pen eller papir, hvis det er tilfældet.

Sæt bogstaverne sammen til skråskrift


Når de enkelte bogstavers form og skriveforløb har sat sig, kan bogstaverne sættes sammen.

Lær skråskrift - træningsark med ord til indkøbslisten.

De fleste bogstaver starter og slutter ved linjen der skrives på. Og så er der lige dem hvor udgangen af bogstavet slutter “for højt”: b, o, r, v, w og ø.

De fleste gange er det ikke et problem at indgangen til det næste bogstav starter “for højt”. Enkelte kombinationer er dog lidt noget rod – eksempelvis vr og ru, det skal lige øves lidt.

Det kan også være vanskeligt at få de to f’er i kaffe til at blive flotte. Målet er ensartethed og da indgangen til de to f’er er forskellig, bliver de let lidt skæve.

Ark med ord til indkøbssedlen indgår i ‘Skråskrift øveark’, som kan købes lige HER.

Ensartethed

Skråskrift kræver øvelse før det bliver smukt at se på. Ensartethed er en af de største udfordringer og samtidig præcis det, der gør at skriften får det elegante udtryk.

Som nævnt, er det yderst vigtigt at holde præcis samme hældning på bogstaverne hele vejen igennem.

Næste udfordring er bogstavernes brede. Mens et ‘i’ fylder minimalt kræver et ‘m’ godt med plads – alle buerne skal gerne ligne hinanden. Det gælder også buen der indgår i eks. h, n og p. På samme måde skal både a, c, d, (e), g, o, og q have samme runde udgangspunkt for at blive harmoniske.

Sidst men ikke mindst, er den visuelle afstand mellem bogstaverne super vigtig og ret interessant. Den skal ikke være den samme men tilpasses, så “tomrummet” omkring linjerne bliver nogenlunde lige sort.
Med tiden opnås en fornemmelse af hvor pennen skal hen, inden den skriver – men det kræver træning.

Variation og personlighed

Når du har prøvet at skrive efter øvearkene og fået en fornemmelse af grundformen, kan du begynde at skrive mere som dig.

Den hældning du finder passer til dig er med til at gøre din skrift unik. Bredden af bogstavere i forholdt til højden kan du også arbejde med, ligesom afstanden mellem bogstaverne. Sidstnævnte vil have stor betydning for hvor let eller kompakt et udtryk du opnår.

Og sidst men ikke mindst vil dit valg af pen og papir have betydning. Prøv at skrive det samme ord med samme pen på papir med forskellig overflade/ modstand. Prøv herefter forskellige penne på samme papir og bemærk hvor stor forskellen bliver.

Jeg har være forbi mange skrifttyper gennem årene og når jeg er faldet over en version af et bogstav, der af den ene eller anden grund har tiltalt mig, har jeg taget det med mig. Som eksempel kan jeg nævne det lille t. Her hopper jeg krøllen over og sætter i stedet en horisontal streg igennem efterfølgende. Det giver mulighed for at forlænge stregen hvis man gerne vil lave lidt ‘flourishing‘, men kræver et løft af pennen – og at man husker at sætte den.

Snup en rundtur på bloggen hvis du vil se billeder af mit personlige mix af favoritbogstaver.

Unperfectly perfect

Det håndskrevne har uregelmæssigheder, sådan skal det være. Det uperfekte og umiddelbare er præcis det, der gør din skrift autentisk og personlig – og så meget mere spændende at læse.

Bag de små uregelmæssigheder titter mennesket bag bogstaverne frem, og forbindelsen til personen der skrev opstår.

Jeg håber indlægget her har givet dig lyst og mod til at give skråskrift et forsøg.

11 tanker om “Skråskrift

 1. Jeg har allerede downloadet et af dine ark og skal prøve mig frem senere. En af mine udfordringer er at jeg er venstrehåndet. Har du nogle gode råd?

 2. Hej Karin,

  Fedt at høre du har downloadet arkene og har mod på at give det et skud – og mega godt spørgsmål.

  Nummer et er at sørge for at pennespidsen “skubbes” mindst muligt hen over papiret, det er meget lettere og bedre for pennen at “trække” den.

  Vær opmærksom på pennespidsens vinkel i forhold til papiret.
  Spidsen skal ikke stå lodret, men have en vis hældning, så du kan udnytte fleksibiliteten i spidsen bedst muligt.
  Test forskellige måder at holde pennen, igen med fokus på primært at trække linjerne.

  Du kan evt. også prøve om det er lettere at skrive de enkelte linjer, bogstaverne består af, i omvendt retning af mig – what ever works.

  Desuden kan også eksperimenteres med papirets placering på bordet – se hvordan det skal ligge for at du lettest holder samme hældning på de fremhævede linjer i bogstaverne.

  Jeg håber det giver mening, ellers må du endelig sige til.
  Er der noget af det der virker, eller finder du ud af noget godt, må du meget gerne dele 🙏🏻

  De bedste hilsener og kæmpe god fornøjelse
  Christina

 3. Tusind tak for svar. Jeg kastede mig bare ud i det og det blev ganske udemærket. Jeg synes bare jeg ryster på hånden så det bliver ujævnt men det er nok bare øvelse. Jeg fortsætter i hvertfald. Tusind tak 🙏

  Ps. Det er mig der er Karin, jeg ved ik helt hvad der skete 🙈

 4. Skråskrift er bare så pænt. Jeg skriver meget lidt, så min håndskrift er bare blevet grimmere og grimmere. Måske jeg skulle øve mig lidt 🙂 kh Pia

 5. Jeg har altid synes skråskrift var så pænt. Jeg har altid skrevet sammenhængende, men nu er det en blanding af sammenhængende og enkeltvis bogstaver. Jeg kan godt mærke, at jeg ikke skriver lige så flot som jeg plejede. Alt foregår på et tastatur idag, når man mister sansen for ar skrive. Det kan heldigvis trænes, det er bare med at finde blyant og par frem 😃

 6. Når jeg planlægger min indkøbstur, så er det med linieret papir og gul skole blyant samt min gamle skråskrift.

 7. Ihh det gør mig glad at høre Leif. Efter mundbind og ensretning er blevet et krav, har jeg skriftet min håndskrevne indkøbsseddel ud med Nemlig.com’s digitale version – jeg kan godt mærke der mangler noget…

 8. Hej. Jeg har med stor overraskelse og fornøjelse læst denne side.
  Da jeg var barn og skulle skifte skole, blev jeg nægtet at skrive som jeg havde lært, nemlig skråskrift. Jeg skrev så bare skråskrift hjemme og blev heldigvis ikke længe i den skole.
  Spøjst at skråskrift har fået et come-back. Det kan jeg godt lide.
  Hilsen Dorte

 9. Hej Dorte,
  Nu du også har en forkærlighed for skråskriften, glæder det mig meget at høre, at du har læst siden her med fornøjelse – så kan det der står ikke være helt skævt – og så lyder det i øvrigt som en god ting du kom væk fra den skole igen.
  Jeg ved ikke hvor stort come-back skråskrift i sig selv har fået, men brushlettering, som jo nærmest er skråskrift bare med fleksibel pen, er blevet vældig populært til eks. bullet journaling – derfor lavede jeg kurset her, så basis kan komme på plads, hvis man lyster.
  Har du prøvet brushlettering? Ellers må du endelig prøve – det er næsten magisk hvordan en fleksibel pen kan løfte skråskriften.
  Dbh.
  Christina

 10. Jeg har den alder hvor jeg først lærte at skråskrift, og derefter formskrift og så var det hele ødelagt. Min håndskrift er nu blevet ulæselig. Jeg ønsker at få skråskriften tilbage i hånden også fordi jeg har fået slidgigt i fingrene, vil du anbefale det, da skriften er mere flydende? Eller er der en anden skrifttype du hellere vil anbefale.
  Mvh Susanne K.
  Ønsker at være anonym. Tak.

 11. Kære Susanne,

  Tak for dit spørgsmål – det ligger lige lidt udenfor mit kompetenceområde, så jeg har videresendt det til Gigtforeningen, som gav følgende svar:
  ‘ Det er svært at sige, om den ene eller anden type håndskrift er bedst i forbindelse med gigt i hænder/ fingre. Jeg tænker, at det mest kommer an på, hvilken skrifttype man udfører bedst uden at spænde for meget i fingre, hånd og arm. Ofte vil der være tale om den håndskrift man plejer at bruge, da det at tillære nyt ofte fører til fastere greb og generel mere anstrengelse i muskler og led.’

  Hvis du vælger at kaste dig ud i skråskriften igen, hører jeg meget gerne hvordan det påvirker gigten. Jeg elsker jo skråskriften, at man ikke behøver løfte pennen, så jeg synes det er super interessant om det gør en forskel.

  Med venlig hilsen
  Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.