Udgivet i 8 kommentarer

Brush lettering

Brush Lettering Large - Øveark

Tekst og billeder i indlægget “Brush Lettering” kan indeholde reklamelinks. Hvis du køber noget herigennem, går en lille del af din betaling videre til mig. Det er helt uden ekstra omkostninger for dig.

Brush lettering er noget af det fedeste. Skriftstørrelsen kan varieres fra almindelig til kæmpe stor, blot ved at skrifte pen. Dekorer forsiden på et fødselsdagskort med store lækre bogstaver og skriv en fin hilsen med lille pen inde i kortet. Det er både en fornøjelse at lave og at give.

Indlægget her er skrevet til begyndere og indeholder tips om penne, papir, greb, selve udførelsen og link til to sæt øveak med basisstreger, små og store bogstaver.

Pensel - penselpen - stor & lille brush pen

Brush Lettering er en gren af kalligrafien (smuk skrift). Den udføres ikke som den mere klassiske kalligrafi med bred- eller dyppepen, men med en “brush” – enten en rigtig pensel, en penselpen eller en brush pen.

Hvor både penslen og penselpennen har hår, har brush pennen én spids. Den fleksible udformning muliggør variation af linjernes bredde, hvorved den kalligrafiske effekt opnås.

Der findes flere teknikker til brush lettering. Jeg vil her præsentere dig for den der fungerer bedst for mig, men prøv dig frem og gør hvad der virker bedst for dig.

Er du højrehåndet kommer der et par fif nederst i indlægget.

Valg af brush pen

I dette indlæg har jeg valgt at fokusere på brush penne. Selvom du kan opnå samme resultater med en pensel, kræver det en kæmpe portion øvelse, så brush pennen er begynderens bedste ven.

Tynd opadgående og tykt nedadgående strøg

Spidsen på en brush pen er kegleformet og designet så den efterligner penslens egenskaber. Med helt let hånd kan du tegne hårfine streger – lægger du pres på, bliver stregen bred.

Opadgående linjer laves: Tynde
Nedadgående linjer laves: Tykke

Spidsens størrelse/længde og fleksibilitet varierer alt efter hvilken pen du vælger. Nogle foretrækker de bløde, andre de faste – personligt er jeg til de sidste.

En fast pen giver en fin streg når man skriver “almindeligt”, mens der skal arbejds lidt for den tykke streg. Denne egenskab er en kæmpe hjælp, hvis man ikke er udstyret med en meget rolig hånd.

En blød pen kræver du selv holder pennen med jævn afstand fra papiret, for at tegne fine linjer, hvilket kan være noget af en udfordring. Til gengæld skal der kun et minimalt tryk til for at opnå en tyk streg.

De fleste brush penne med lille spids, kan bruges til at skrive både stort og småt.
En pen med stor spids, er der imod ganske vanskelig at skrive småt med og bedst til f.eks. overskrifter i din Bullet Journal eller korte citater på forsiden af et kort.
Vil du skrive mere “almindeligt” vil jeg anbefale at du får fat i en brush pen med lille spids.

Her et lille oversigt over mine mest brugte brush penne – mange af dem fås i udvalg skønne farver, så er du advaret.

Lille spids:

Favorit brush lettering penne med lille spids

Pentel Brush Sign Pen (annoncelink)

Tombow Calligraphy Pen Fudenosuke Twin Black + Gray (annoncelink)

Sakura Pigma Brush Pen Black FB (annoncelink)

Tombow Calligraphy Pen Fudenosuke Soft Tip (annoncelink)

Pilot Brush pen P-SV-30KK-B (annoncelink)

Stor spids:

Favorit brush lettering penne med stor spids

Tombow ABT Dual Brush Pen (annoncelink)

Crayola Super Tips (annoncelink)

Karin Brushmarker

Ecoline Brush (annoncelink)

Zebra Mildliner Penselpen (annoncelink)

Penselpenne – til dem der gerne vil have en ekstra udfordring

Favorit brush lettering penne med rigtig pensel

Pentel Pocket Brush Pen (annoncelink)

Zig Kuretake Clean Color Real Brush (annoncelink)

Pentel Artist Brush Sign Penselpen (annoncelink)

Et nyt blogindlæg med små reviews af de enkelte penne er under udarbejdelse, så stay tuned, hvis du gerne vil læse mere.

En god brush lettering begynderpen

Pentel Brush Sign Pen - farver

Min favorit brush pen – Pentels Brush Sign pen (annoncelink) – er også den jeg vil anbefale som begynderpen.

Den er alsidig, har en fantastisk holdbar spids, der kan skrive meget tynde linjer, men også presses til ganske tykke strøg.
Farven lægger sig pænt med en skarp kant på det meste papir, uden at løbe ud eller bløde igennem.

…og så fås den i alt for mange helt uimodståelige farver.

Grebet om pennen

45 graders vinkel mellem papir og pen

Tag fat på din brush pen, som var det en helt almindelig blyant.

Juster dit greb så vinklen mellem pen og papir kommer så tæt på 45° som muligt – lodret er NO GO!

Hvor jeg normalt har en blyant hvilende i vinklen mellem tommel og pegefinger, flytter jeg ofte skaftet på brush pennen lidt væk fra mig selv, så den læner sig op ad min pegefinger.
Bliver vinklen for stor, kan der kompenseres ved at holde højre oppe på penneskaftet.

Drej pennen en smule med jævne mellemrum, så presset fordeles og den ene side ikke bliver helt skæv.

Papiret

Pen og papir skal passe sammen.

Er det helt galt, flyder farven langt ud i papiret. I mindre grelle tilfælde, giver det “bare” irriterende uskarpe kanter på linjerne. Farven kan også “ghoste” gennem papiret, så man ikke rigtig kan skrive på den anden side, eller endnu værre – bløde helt igennem. Selvom bagsiden måske ikke skal bruges, ser det bare ikke godt ud, derfor: Lav altid en lille test inden du går i gang for alvor og tjek pen og papir er kompatibelt.

Favorit papir - Rhodia, blank/ dot

Jeg foretrækker papir med en smule modstand, Så skal man ikke skal holde helt så meget igen, men kan koncentrere sig om alt resten.
Hvis du eks. har prøvet at skrive på glas, ved du hvor let pennen glider af sted – også gerne på afveje.

Omvendt skal overfladen helst heller ikke være alt for ru. Fibrene tenderer til at overage styringen og giver lidt for hurtigt pennen flosset spids.

Rhodia papir (annoncelink) er en af mine favoritter. Det er tyndt nok til du kan se igennem, hvis du f.eks. vil lægge et papir med hjælpelinjer nedenunder. Det har en noget nær perfekt overflade. Pennespidsen ikke hænger fast i papirfibrene og farven løber ikke nogen steder.

Har du brug for et papir med lidt mere tyngde, kan Hahnemühles Hand Lettering blok (annoncelink) anbefales. Det er til den glatte side, men frygteligt lækkert.

Øveark til brush lettering

For at hjælpe dig godt i gang, har jeg lavet et sættet ‘Brush Lettering’, med bl.a. oversigt og øveark – det kan købes i shoppen lige HER.

Har du kun beskæftiget dig med formskrift, kan det være en god idé at starte med ‘Skråskrift’.
Vil du bare i gang, kan du dog sagtens springe direkte ud i ‘
Brush Lettering Large – Øveark‘.

Brush lettering large

Lær brush lettering - træningsark til små og store bogstaver

Brush Lettering Large – Øveark’ kan købes i shoppen lige HER og er en god investering, hvis du gerne vil videre i en fart.

Hældningen behøver et minimum af opmærksomhed – den skal gennemgående bare være så lodret som muligt.
Bogstavstørrelsen giver mulighed for at nå at tænke over trykniveau og retning undervejs på den enkelte linje.

De fleste brush penne kan benyttes, men hvor ark med små bogstaver ikke fungerer sammen med penne med større spidser, kan penne med små spidser sagtens bruges.

HUSK: Når du printer træningsarkene – vælg papir der fungerer med din pen!

I videoen her kan du se alle bogstaverne skrevet med yndlingspennen – en Pentels Brush Sign pen (annoncelink) – en fin demo af hvor alsidig den er.

Oversigtsark

Med i ‘Brush Lettering Large – Øveark’, får du en oversigt over alle bogstaverne. Den kan være meget god at have liggende efterfølgende, så du ikke behøver bladre i resten af arkene for at få opfrisket et bogstav.

Basisstreger

Med kun 7 basisstreger kan du skrive de fleste små bogstaver i alfabetet.

At bruge lidt tid på at få indarbejdet disse basisstreger i muskelhukommelsen, er en super investering og en rigtig fin måde at få lært sin pen bedre at kende.

Her følger en gennemgang af de 7 basisstreger:

1. Det descenderende/ nedadgående strøg

Sæt spidsen af pennen i hvad der bliver øverste venstre hjørne af linjen. Læg/tryk spidsen ned mod papiret inden du bevæger pennen ned over papiret.
Jeg laver det øgede tryk ved at tilte hånden en smule mod venstre, hvorved et større område af spidsen presses mod papiret.

2. Overturn / overvending

I et overturn fortsættes den tynde opadgående streg i et tykt nedadgående strøg – en bevægelse der er nogenlunde til at gå til.

3. Underturn/ undervending

Et underturn består af et tykt nedadgående strøg, der forsættes i et tyndt opadgående. 

Tag gradvist presset af under allersidste del af den nedadgående linje, mens du trækker pennen en anelse mod højre. Herved bliver venstre del af stregen buet, mens den højre del af linjen bevares hele vejen ned. 

4. Compound kurve

Et overturn sammensat med et underturn. 

5. Ascenderende loop

Det ascenderende loop (opadgående løkke) kan minde om overvendingen med den tynde opadgående streg og den tykke nedadgående. Da linjerne krydser, foregår u-vendingen imidlertid imod urets retning, og kræver derfor at pennespidsen skubbes over papiret i toppen af loopet.

Jo mere fleksibel pennespids, jo sværere er denne vending. Forskellige måder at holde og føre pennen giver meget forskellige resultater. Prøv dig frem og øv, øv, øv. 

6. Descenderende loop

U-vendingen i bunden af det descenderende loop (nedadgående løkke), nødvendiggør igen at pennespidsen skubbes over papiret. Nu har du jo heldigvis allerede god træning fra det opadgående loop, så bare giv den gas.

7. Oval

Start “tyndt” et sted mellem kl. 1 og 2 og bevæg pennen imod urets retning. Læg pres på pennen når du når rundt til kl. 11. Hold presset til kl. 7 og let presset mens du trækker pennen en anelse mod højre (ligesom ved et underturn). Fortsæt rundt med en fin tynd streg til du er tilbage ved startpunktet.
Lad tankerne være lidt foran pennen, så du er forberedt på hvad der skal ske lige om lidt. 

Brush lettering af små og store bogstaver

Når du har styr på de tynde opadgående linjer og de tykke nedadgående, er det tid til at kaste sig over bogstaverne.

Første udfordring kan kommer sandsynligvis ved ‘b’, der afsluttes med en omvendt oval – ligesom ‘p’.

Den ascenderende streg på ‘r’et’ skal have en krølle og det lille ‘hjørne’ inden det descenderende strøg, kan være svær at ramme. Giv det gerne lidt ekstra opmærksomhed.

Næste hurdle kommer umiddelbart efter i form af “s”. Prøv at have et ottetal i tankerne mens du skriver og igen – tynde opadgående og tykke nedadgående linjer.

“x” og “z” er nogenlunde til at gå til, selvom de ikke er som alle de andre og så er du faktisk i mål.

Forbind bogstaverne til ord

Nøglen til at skrive sammenhængende skrift, er de små “haler” på bogstaverne.
At lave “halerne” på bogstaverne passende lange, og med samme vinkel, kræver godt med øvelse.
Også i denne forbindelse, er det en kæmpe hjælp, hvis tankerne er en smule foran pennen. Kender du indgangen til næste bogstav og ved hvor meget det fylder, inden du afslutter det forudgående, ved du hvor lang halen skal være.

Afstanden mellem bogstaverne er essentiel for at opnå et visuelt lækkert resultat. Det er til gengæld også en længere historie, så det kommer i et særskilt blogindlæg. Tilmelder du dig nyhedsmailen, får du besked så snart det er klar.

Træn sammenhængende bogstaver ved at skrive ugedagene – øvearket indgår i produktet ‘Brush Lettering Large – Øveark‘.

Brush Lettering med lille fleksibel pen

Brush lettering - italic - small. Oversigt, basisstreger og træningsark til store og små bogstaver.

Skal du skrive en hilsen på mere end to ord i et fødselsdagskort, fungerer det bare ikke med kæmpe bogstaver.

Vil du gerne lære at skrive lidt mindre, skal du have fat på arkene ‘Brush Lettering Small – Øveark’. Har du allerede investeret i ‘Kalligrafi med dyppepen – Øveark’, vil du sagtens kunne bruge dem, ligesom du kan bruge ‘Brush Lettering Small – Øveark’, hvis du skulle få lyst til at kaste dig over en dyppepen. Bogstaverne er stort set identiske, hvad enten du bruger en dyppepen eller en brush pen med en lille spids.

For også at få øvet hældning, er bogstaverne tiltet 30 °.

Bogstaverne på arkene fra ‘Brush Lettering Small – Øveark‘, er skaleret, så de passer med prikkerne i en standard Bullet Journal.

Selvom bogstavernes form er den samme, så gør det en forskel at skalere ned. En større del af bevægelsen flyttes fra arm/håndled til fingre, så fortvivl ikke hvis det driller lidt i starten.

Øv sammenhængene skrift med arket ‘Ugedagene’, som følger med Brush Lettering Small – Øveark‘.

Bullet Journaling

Mange bruger brush lettering i deres Bullet Journal. Jeg har lavet en ‘Brush Lettering Small – Øveark – BuJo Edition‘, hvor du ikke bare får hjælpestreger men også dot grid.

Første del er næsten identisk med Brush Lettering Small – Øvearkene‘, bortset fra de famøse dots.
Ud over oversigt, indledende øvelser, bogstaver, tal og hjælpelinjer, medfølger tre ekstra ark med ord rettet mod bullet journaling, herunder månederne, mærkedage og typiske overskrifter for BuJo samlinger.

Vil du vide mere om Bullet Jouraling, har jeg lavet en begynder guide, som du finder lige HER.

Højrehåndet

Nummer et er at sørge for at pennespidsen “skubbes” mindst muligt hen over papiret, det er meget lettere og bedre for pennen at “trække” den.

Hvor venstrehåndede har “skubbe”-udfordringen ved det ascenderende og descenderende loop, har højrehåndede den ved et over- og underturn.

Vær opmærksom på pennespidsens vinkel i forhold til papiret. Spidsen skal ikke stå lodret, men have en vis hældning, så fleksibiliteten i spidsen kan udnyttes bedst muligt.
Test forskellige måder at holde pennen, igen med fokus på primært at trække linjerne. 

Du kan evt. også prøve om det er lettere at skrive de enkelte linjer, bogstaverne består af, i omvendt retning af mig (pilene på træningsarkene) – what ever works.

Desuden kan der også eksperimenteres med papirets placering på bordet – se hvordan det skal ligge for at du lettest holder samme hældning på de fremhævede linjer i bogstaverne.

Skriv…

Jeg kan skrive ca. 2 cm før jeg må flytte hånden. Det har meget at sige om man lige prøver at snige et bogstav ekstra med inden man flytter hånden. Sådan et sidste ‘snigerbogstav’ bliver ofte lidt skævt. På den anden side gælder det om at flytte hånden så lidt som muligt for at få skriften jævn og pæn. En af de mange balancer i livet…

Jeg har øvet mig så længe jeg kan huske og har stadig masser af lære, så fortvivl ikke når det ikke lige går som du har tænkt dig. En god idé kan være at skrive dato på træningsarkene, så du kan gå tilbage og se hvor stor fremgang du faktisk gør.

Og så er det bare at komme i gang.

Skriv meget gerne hvis du har spørgsmål. Vil du følge med i alle mine bogstaver må du endelig tilmelde dig min nyhedsmail lige HER.

God fornøjelse med brush lettering.

8 tanker om “Brush lettering

 1. Årh wow. Jeg skal da lige have nørdet din side lidt mere senere, når der er ro på drengene 😍😍

 2. Virkelig fin og brugbare guide… nu har jeg snart ingen undskylding for at komme i gang:)

 3. Så smukt – og en grundig gennemgang, så nu tror jeg også, jeg har mod på at gå i gang:-)
  Øvelse gør mester er en god sætning i mange af de discipliner, vi kaster os ud i.

 4. Wow, sikke en videnskab 🙂 Vidste slet ikke der var så mange penne og teknikker. Kaligrafi er SÅ smukt, og hvis jeg en dag tør give mig i kast med det, kommer jeg helt sikkert tilbage til dette indlæg. Kh Pia

 5. Hej Pia,
  Åhh hvor jeg håber ud vender tilbage. Kan du finde på noget, jeg kan gøre for at du når til at “turde”, så må du endelig skrive – jeg vil med fornøjelse hjælpe dig i gang.
  Kh
  Christina

 6. Kære Lene,
  Hvor har du ret – og selvom det måske kun er et lille skridt hver dag, så kan man blive helt overrasket over hvor langt man alligevel kan komme på forholdsvis kort tid.
  Kh.
  Christina

 7. Kære Lotte,
  Er der noget jeg kan gøre for at trække “snart” ud af sætningen, så må du endelig sige til♥️ Jeg ville elske at hjælpe dig i gang.
  Kh
  Christina

 8. Kære Karina,
  Er vildt spændt på at se hvor langt du er nået – og kan jeg hjælpe med noget må du endelig sige til.
  Kh.
  Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.