Udgivet i Skriv en kommentar

Gækkebrev

Indlægget ‘Gækkebrev’ indeholder annoncelinks. Skulle du fristes til at lægge et køb på en side jeg samarbejder med, går en lille del af din betaling videre til bloggen. Det koster dig ikke ekstra og jeg bliver så glad.

Et gækkebrev

Hvem skal have et gækkebrev i år?

Læs med og få inspiration til klip og vers og send traditionen videre.

Udform gækkebrevet så modtageren ikke lige gætter, hvem der står bag, og må af med et æg – eller send det af sted med forhåbning om at blive afsløret og få glæden af at give et påskeæg.

Traditioner og gækkebreve

Klip, vers og prikker

Afhængig af ambitionsniveau – og om man vil gættes – klippes mere eller mindre kunstfærdige udsnit i et stykke papir.

Et passende vers udvælges, skrives på og afsluttes med prikker i et antal svarende til afsenderens navn (eller kælenavn hvis du vil gøre det lidt sværere).
Skal det følge traditionerne fuldt ud, vedlægges en presset vintergæk evt. med et lille bånd bundet omkring. Ned i en kuvert, adresse på forsiden (ingen afsender på bagsiden – sjovt nok), et frimærke (eller en kode) øverst i højre hjørne og så er det bare at finde en postkasse.

Hermed er et stk. tradition på vej ud i verden – en kuvert fyldt med kærlighed der kan gemmes og genfindes.

Gækkebrev – uskrevne regler

Der findes et par ganske uskrevne regler indenfor gætning af gækkebreve. For det første er der begrænsning på antal gæt: Tre stk. – jeg har endnu til gode at finde ud af hvordan man som afsender ved hvornår modtageren har brugt dem…

Dernæst er der en gættefrist. Nogle steder er der tale om tre dage fra modtagelse – det var vist dengang det stadig hed Post Danmark. Efter man ikke længere ved om et brev er fremme næste dag (teoretisk set er det vel stadig muligt) eller Post Nord bruger det meste af en måned på leveringen, er det lidt lettere at håndtere, hvis man i stedet går med en anden tradition – Palmesøndag som deadline.

Herunder følger lidt uddybende ord og et par eksempler. Har du bare brug for inspiration til vers, finder du min samling lige HER.

Valg af papir og pen til dit gækkebrev

Nummer et er at der kommer et gækkebrev af sted, så brug hvad du har.

Er der mere at vælge imellem, så gå efter ‘tyndt’, det er lettere at klippe i. Med mindre du skriver med blyant, så test lige – evt. på et stykke afklip – at blækket fra din pen står skarpt. Det er monster ærgerligt med udflydende bogstaver, på et ellers lækkert klip.

Fra matriklens udvalg, foretrækker jeg et ark fra Rhodia – 80 g (annoncelink) og med en overflade der fungerer, også med fyldepen.

Fyldepennen, der har fået lov at komme med på billederne, er min Ystudio (annoncelink). Den er anderledes enkel og elegant på samme tid og så skriver den fine spids fantastisk og ikke mindst tyndt.

Fold papiret

Udgangspunktet for min barndoms gækkebreve var A4 papir foldet hen over midten til A5 størrelse, foldet endnu en gang til A6 eller evt. til en trekant, som lige kunne foldes en enkelt gang mere – eller to… Kanterne blev så tykke, at jeg næsten ikke kunne klippe i det, og når det blev foldet ud, var de mindste klip end ikke nået igennem til inderste lag.

Et trick, der har taget mine gækkebreve til nye højder, er foldning a la harmonika. Der stadig masser af lag, men ingen ender længere så langt inde at saksen ikke gør et passende indtryk.

Skal det være ekstra præcist, må kniven og evt. hultang frem.

Skabelon til gækkebrev

Gækkebrevet med hhv. harer og påskebryg findes som PDF skabeloner, både med og uden tekst lige HER.

Saksen på billedet er egentlig lidt snyd, for harerne her er skåret ud og hullerne stanset med en hultang (annoncelink).

Det hele er symmetrisk og er man frem med en saks, kan både kant, harer og påskebryg sagtens klippes.

Læg skabelonen under dit gækkebrev og tegn af – evt. også efter teksten. Måske det øger chancen for ikke at blive gættet…?

Gækkevers

Når jeg er faldet over skønne påskevers, har jeg noteret dem i min lille bog, i mere eller mindre justeret form eller en helt ny udgave.

I indlægget ‘Gækkevers’ har jeg samlet et udvalg. Ikke alle er deciderede gækkebrevskandidater – dem der er, har jeg fremhævet med kursiv, så de er lette at finde.

Skrevet i hånden fylder de lidt mere end på skærmen, har du givet den gas med saksen, er der heldigvis også korte vers imellem.

Som altid er der hjælp at hente til håndskriften lige HER.

Versene er i øvrigt også super fine på æg, små vaser eller andet der gerne må få et drys forårsbogstaver.

Håndskrevet gækkebrev

Per tradition, kan gækkebreve opdeles i to kategorier – dem der helst skal gættes og dem der absolut ikke skal. Gækkebreve fra forældre, tanter, bedsteforældre og derover falder inden for førstnævnte kategori når de sendes, og sidstnævnte når de modtages.

Noget af det jeg er mest fascineret af ved håndskrift er, hvor personlig den er – en fordel hvis man gerne vil gættes, knap så fantastisk, hvis man ikke vil. Gå med versaler, benyt evt. lejligheden til at teste en ny skrifttype, eller giv ‘den anden’ hånd en chance, hvis det ikke skal være for let at gætte at du står bag.

Skal teksten stå på linjer med nogenlunde jævn afstand, kan du lægge hjælpelinjer under gækkebrevet eller optegne lidt guidelines med blød blyant.

Gamle gækkebreve

Gækkebreve, der dukker frem fra henglemte kasser har, efter min mening, ekstra meget værdi, hvis man kan huske hvem de er fra.

Hjælp evt. hukommelsen og fremtidige findere med et lille notat om afsenderen, gerne inkl. årstal.

Færdige gækkebreve og farver

I 2015 erfarede jeg at man kan købe færdigklippede gækkebreve hos Francis Jordt. Jeg havde fornøjelsen af at skrive på et udvalg af de smukke klip til bogen ‘Claus Dalbys Forår‘ (annoncelink).

Selvom jeg primært arbejder indenfor den sort/hvide skala, fik jeg et blødt punkt for disse gækkebreve i pasteller, i særdeleshed på Claus’ lækre farvekoordinerede billeder.

Hvis du ikke allerede har gang i gækkebrevene, håber jeg du har fået lyst til at svinge saksen og sende traditionen videre.

God fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.