Udgivet i 1 kommentar

Flourishing

Flourishing

Tekst og billeder i indlægget “Flourishing” kan indeholde reklamelinks. Hvis du køber noget herigennem, går en lille del af din betaling videre til mig. Det er helt uden ekstra omkostninger for dig, og gør en kæmpe forskel for mig – så tak.

Flourishing er mindst lige så smukt og fantastisk som det lyder. Dekorative elementer, der elegant omgiver og understreger dine ord.
Flourishing laves ved at tilføje ekstra længde med sving og snørkler til ind-/ udløb og loops på udvalgte bogstaver, og passer perfekt til både skråskrift, brush lettering og kalligrafi med dyppepen.

Sving, snirkler & snørkler

Den letteste måde at komme i gang er ved at gøre det. Find papir og yndlingsskriver frem.

Flourishing kruseduller, sving og snørkler

Du kan sagtens bruge en pen, der skriver med kontinuerlig stregtykkelse, når du øver flourishing. Ligeledes kan flourishing fint bruges sammen med skråskrift, hvis det skal have lidt ekstra swing.

Første g på billedet er skrevet med en fyldepen – yndlingspennen fra Studio (annoncelink), der efterlader en smuk ensartet streg.

Vil du lige løfte det niveauet højere, så kontrasten mellem bogstav og dekoration træder rigtigt frem, skal du have fat i en brush pen. Her er favoritten Pentels Brush Sign Pen (annoncelink), der fås i alt for mange skønne farver. Et andet kalligrafisk skriveredskab, hvor stregtykkelsen kan varieres, kan også sagtens bruges – f.eks. en dyppepen.

Har du lige brug for at få opfrisket de kalligrafiske principper kan jeg anbefale at aflægge indlægget “Brush Lettering“, et besøg.

Første træning

Prøv at skrive en masse g’er og giv det forskellige afslutninger. Lad dig gerne inspirere af billedet og giv den gas med krusedullerne. Den eneste ting du skal være opmærksom på er at sørge for, at der er luft omkring alle stregerne. Små knuder fungerer ikke ret godt.

På alle bogstaver med et descenderende loop, kan disse afslutninger bruges.

Prøv nu at lave forskellige snirkler og snoninger, der passer til et ascenderende loop, som du møder i f.eks. et h.

Hovedparten af de små bogsaver starter og slutter samme sted. Den lille hale kan let forlænges så den enten fylder over, under eller ved siden af bogstavet. Det samme gælder for et indledende sving. Lav nogle kruseduller der passer foran og efter et lille bogstav. Prøv også at lege med tværstregen i t’et.

Flourishing oversigt

Husk at gemme de resultater der fungerer. Det kan være ganske små forskelle der gør om det spiller, eller ej.

Særligt egnede til fine forlængelser er de store bogstaver, med masser af loops og buer der kan forlænges både ud fra, op over, ned under og ind over selve bogstavet.

På oversigten ‘Flourishing‘, som du finder i shoppen, er der et udvalg af eksempler på snørklede indledninger og afslutninger og ekstra sving på loops og tværstreger. Med sættet følger et ark med grå bogstaver, til at skrive ovenpå, så du hurtigt kan få indøvet formere.

Tekst med flourishing

Når du skriver ord, er indgangen til første bogstav og udgangen af sidste bogstav oplagte steder at tilføje lidt længde med snirkler, ligesom de ascenderende og descenderende loops kan få dekorative ekstrasving.

Flourishing kan tilføjes både mens du skriver og/eller bagefter.

I begyndelsen kan det være lettest at skrive ‘almindeligt’ og bagefter rette til og give nogle af linjerne ekstra længde og sving.

Med tiden finder du ud af hvilke linjer i bogstaverne du i første omgang skal lave lidt kortere eller springe helt over, for at få størst mulig frihed, når snørklerne skal på.

Når jeg skriver, tilføjer jeg en del mindre snirkler undervejs og resten bagefter. At få begyndt på et større tilløb på det rigtige sted i forhold til hvor bogstavet skal stå, kan være noget af en udfordring. Det kan være svært at forudse præcis hvor i et ord eller sætning, der kan leges for at det hele går op.

På bogstaver med stort flourishing potentiale, venter jeg derfor med krusedullerne til jeg har styr på helheden. Loopdelen af g, f, k eller h, kan man f.eks. få til at fylde ganske meget, så de er vældig praktiske at have “til gode” til at fylde ud med.

Fordeling af flourishing

Se på resultatet og vurder om der er for meget eller mangler et sving for at få helheden til at balancere.

Hvad enten det er et enkelt ord, eller en længere tekst, skal der helst ende med at være ligevægt mellem højre og venstre side, og top og bund. Når der er tilføjet flourishing på de oplagte steder, kan du måske se der mangler lidt et sted.

Man bliver let grebet af lange lækre linjer der snor sig flot mellem bogstaverne. Ind imellem kan de komme så meget på eventyr at de får lavet nye utilsigtede bogstaver eller helt overtager, så teksten bliver noget nær ulæselig. Hvis vi lige hopper tilbage til første billede i afsnittet ‘Sving, snirkler og snørkler’, er det f.eks. lige inden der står ‘oh’.

Kast derfor altid et ekstra blik på resultatet og vær sikker på, det stadig kan læses, som det var tænkt.

Flourishing fif

Flourishing af bogstavet d

Mangler der bogstaver med loops, kan det fikses med et cowboytrick eller to:

På nogle bogstaver kan grundstregen laves om til loop.
Hvor man normalt ville lave et d som en oval med en enkelt bred streg ned i højre side, kan der let tilføjes et loop med muligheden for forlængelse til den fineste krusedulle.

Har du brug for ekstra fylde, kan de små bogstaver sagtens skilles ad et enkelt sted. I stedet for at lade halen fra et bogstav danne forbindelse til næste bogstav, forlænges den i stedet til en lækker krusedulle ned under grundlinjen.

Flourishing i fuldt flor

Skal dekorations-speederen helt i bund, kan du tilføje lidt doodling til din flourishing.

Skriver du en saying med relation til naturen, kan blade, blomster eller ranker være med til at give indholdet ekstra liv.

Flourishing - håndskrevet bogstavsamling

Og nu vi er ved ekstra-ekstra, så er kombinationen kunstig kalligrafi, bouncing letters og flourishing noget af det jeg benytter allermest. På indlægget “Kunstig Kalligrafi”, kan du læse om teknikken til at tegne bogstaver, så det ser ud som om de er kalligraferet og på Bouncing Letters, hvordan du får bogstaverne til at ‘danse’

Der findes ikke som sådan flourishingregler. Prøv dig frem, gå på jagt efter yndlingsloops og favoritkruseduller og husk at gemme de dér, der blev ekstra lækre.
En lille notesbog med din helt egen samling af bogstaver, kan anbefales. En side til hver bogstav og du har et fantastisk sted at hente inspiration.

Jeg håber du får lavet en masse vidunderlige bogstaver og streger – har du spørgsmål, så skriv endelig.

1 tanke om “Flourishing

  1. WOW! Jeg er dybt imponeret over dine fine bogstaver. Kh Pia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.