Udgivet i 2 kommentarer

Bordkortsten

Bordkortsten

Tekst og billeder i indlægget ‘Bordkortsten’ kan indeholde reklamelinks. Hvis du køber noget herigennem, går en lille del af din betaling videre til bloggen og nye indlæg. Det er helt uden ekstra omkostninger for dig.

Sten som bordkort. Til bryllup ved vandet eller fødselsdag med strandtema. De kan bare lidt mere end et almindeligt kort af papir. De plejer – med eller uden tilladelse – at tage med gæsterne hjem, som souvenirs der minder om en dejlig fest. Og så kan den lakerede model fint genanvendes som navnesten ved hoveddøren.

De tager en halv krig at lave og alt for ofte har jeg derfor måttet skuffe mine søde kunder. Det fikser vi nu.
Til dem der har mod på at gøre det selv, kommer her en DIY til mine bordkortsten, så alle kan få sten med tekst på bordet.

Ingredienser

Gode sten

Som med alt muligt andet er resultatet betinget af råvarernes kvalitet. En tur på stranden er en god begyndelse.

I forhold til de valgte stens størrelse, skal du tænke på deres endelige placering ved kuverterne – de kan nemt blive for voldsomme. Omvendt skal der være plads til bogstaverne, så hav meget gerne længden på gæsternes navne in mente når du samler ind.

Stenenes form er en smagssag. Jeg kan vældig godt lide dem der er lidt afrundede, de ligger så dejligt i hånden. Og så skal de selvfølgelig kunne ligge, så fladen med tekst vender fornuftigt.
Farven er for så vidt også en smagssag, men gå uden om de lyseste. Der skal være en vis kontrast mellem stenen og den hvide skrift, hvis navnet skal kunne læses.

Med mindre du skal bruge en undskyldning for at tage af sted igen, så find lidt ekstra, man kan så let få skrevet forkert. Har du ikke overblik over længden på alle dine gæsters navne, kan det også være godt af have nogle ekstra af den aflange model.

Sidder du og overvejer hvordan det nu lige er med reglerne omkring bortførelse af strandsten?
Helt kort så er det ok at tage lidt med hjem fra de offentlige strande. Så længe du holder dig fra at bruge hjælpemidler – og her tæller en spand ikke. Vil du læse mere, kan du besøge reglerne på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside lige her.

På stenene sidder der ofte lidt sandrester eller andet godt. For at malingen binder bedst muligt og da stenene jo sidenhen skal på bordet, så starter jeg altid med at vaske dem. En skuresvamp eller stiv børste og lidt sulfo, så kører det. Der er også nogen der vælger at give dem en tur i opvaskemaskinen. Det har jeg nu ikke prøvet endnu. Uanset hvad, er det super vigtigt at stenene får lov at tørre helt.

Valg af skrifttype

På mine bordkortsten, er skrifttypen tilpasset navnet og den enkelte sten. Det er lidt tidskrævende at få det hele til at gå op, men besværet værd.

Begynd med at skrive alle gæsternes navne. Samme navn får meget forskelligt udtryk, afhængig af hvordan bogstaverne formes, det er bare at prøve sig frem.

Der er mange måder at variere på. Små og store bogstaver. Afstanden mellem bogstaverne. Højden på bogstaverne. Med og uden serif (de små fødder på bogstaverne).
De tværgående linjer på bogstaverne kan placeres midt for, højt eller lavt. Ligeledes kan en stor del af bogstaverne startes og afsluttes med snørkler.

Jeg kan godt lide at bruge de mere kantede til herrerne og blødere snørkler til damerne.
Har du brug for for inspiration til snørklerne kan du tjekke indlægget: Flourishing

Optegning

Så skal der tegnes op på stenene. En god taktik kan være at begynde med at få afviklet de lange navne, de korte kan bedre tilpasses de resterende sten.

Og lige en af de vigtige: Læg aldrig stenene direkte på bordpladen. Selvom man er meget forsigtig, kommer der alt for let ridser.

Når du tegner op eller maler, er det i øvrigt også en fordel at have en pude under. På den måde undgår du at skulle have hånden frit svævende i luften, men kan få underlag og dermed bedre kontrol over blyant/pen. Vælg en lidt fast pude du ikke er alt for glad for – den undgår næppe at få tilføjet enten blyantstøv eller maling.

Med blød blyant, eks. 2B, tegnes navnet op på stenen. Der kan skulle et par forsøg til at ramme den helt rette størrelse og fordeling af bogstaverne, men den bløde blyant fjernes heldigvis let med knetgummiet.
Til forskel fra viskelæderet kommer knetgummiet, på grund af formbarheden, ind i alle krogene på stenens overflade. En anden super fordel er at knetgummiet klæber sig til blyantsstøvet frem for at tvære det rundt.
Et traditionelt viskelæder kan også gøre det, men det er sjovere med knetgummi (annoncelink).

Første tur med Posca

Jeg har altid et plastikcharteque eller lomme liggende på mit arbejdsbord. Når jeg tegner med hvid, kommer jeg et sort stykke papir ind i , så jeg kan se hvad jeg laver. Plastoverfladen suger ikke og er super god til at starte en lidt tør pen op.

Er det første gang du skriver med Posca tussen, skal den lige “startes op”. Ryst pennen godt og tryk spidsen ned mod chartequet nogle gange til malingen når frem. Og så er det bare at gå i krig på første sten.

Tegn kun ganske blødt med en enkelt streg i første omgang.

Stenen suger malingen super hurtigt, men har du en fugtig vatpind ved hånden, kan det nogle gange lykkes at fjerne det senest skrevne bogstav. Inden du skriver igen, skal stenen have tid til at tørre helt op, ellers løber malingen ud.

Når navnene er tegnet op, fjernes blyantskladden med knetgummi. Ofte er der kun ganske lidt tilbage af blyantsstregen på stenen, det meste sidder på din hånd og puden…

Det er en opslidende omgang for spidsen. Skal du lave rigtig mange sten, kan der godt skulle bruges mere end een pen.

Form og farve nok

I anden Posca-runde skal bogstaverne have deres endelige form. Giv eks. bredde til de nedadgående strøg på de svungne bogstaver eller udvid hele linjens tykkelse på blokbogstaverne, så de kommer til at stå med “fed”.

Det kan ske at et bogstav lander oven i en lille fordybning eller hul i stenens overflade, hvor malingen ikke kommer frivilligt. Inden malingen i området omkring er helt tørret op, kan farven guides lidt på vej med spidsen af en knappenål.

Jeg plejer at arbejde på en håndfuld sten ad gangen. Når jeg roterer mellem flere sten, kan malingen på den enkelte sten nå at tørre, inden næste lag påføres.

Antallet af lag afhænger af hvilken skrifttype du har valgt, stenens overflade og hvor skarpt du gerne vil have bogstaverne til at fremstå.
Jeg har lavet en lille prøve, så du kan se forskellen eller manglen på samme. Sidste bogstav er kun lige tegnet op. Næstsidste bogstav har fået to gange, tredjesidste tre osv.

På denne sten synes jeg ikke der er den store forskel på bogstaverne der har fået femte og sjette gang. Havde det ikke været for eksemplet var jeg nok stoppet efter 5. runde.

Lakering

Når malingen er HELT tør – kan du vælge at lakere stenene. Skulle de ende udenfor, øger det skriftens levetid betydeligt.

Da jeg gerne vil bevare stenenes rå udtryk, bruger jeg en mat version. Man kan sagtens benytte et mærke fra det lokale byggemarked, men min favorit er nu Montanas matte spraylak (annoncelink), den er let at arbejde med og bevarer stenen så fint.

Til højre et lille eksperiment – venstre halvdel af stenen har fået tre lag lak – man kan godt ane en forskel, men den er ret overskuelig.

Tre lag plejer at være nok til at gøre teksten nogenlunde vejrbestandig, men giv den gerne flere små lag.

Lægges stenene på avis/papir på en plade eller bakke, er de lige til at flytte rundt med og du kan lakere en god portion på een gang. Husk at lakere stenen hele vejen rundt, også på bagsiden.

Borddækning

DIY - mal bogstaver på sten - bordkort - bordkortsten - borddækning

Stenene kan indgå i borddækningen på mange måder.

Her et eksempel på tallerkenenanretning. Jutegarn viklet om en rustik serviet og en lille kvist timian on the side, for tilførsel af farve og ekstra naturstemning.

Ikke alle servietfoldninger egner sig lige godt til bordkortsten. Med mindre du selv folder eller vælger at placere dem direkte på bordet, skal dem der dækker bordet lige med ind over.

Bordkortstenene er i øvrigt særdeles velegnede til fest i det fri. Der skal noget til, før de blæser ned –  og gør de det, er det alligevel nok en god idé at rykke indenfor.

Sten til haven

I dette indlæg har jeg valgt at lægge fokus på bordkortsten, men fremgangsmåden kan benyttes til enhver form for håndmalet tekst på sten.

Skab hygge ved krydderurterne, eller skriv navnene på dine roser, så sorterne ikke smutter.
Skulle du, ligesom jeg, have et område i haven du ikke helt er nået til, kan en sten med teksten “Ukrudt” redde meget.

Skriv endelig hvis du har spørgsmål – god fornøjelse.

2 tanker om “Bordkortsten

 1. Hej Christina

  Min datter vil gerne have bordkort med sten helst hvide eller grå, de er svære at finde, hvor køber du dem?

  Bh Rikke

 2. Hej Rikke,

  Det er faktisk ikke lykkedes mig at finde et sted man kan købe dem i en fornuftig størrelse – men man må heldigvis gerne samle lidt på stranden.

  Nu ved jeg ikke hvor du bor, men det bedste sted jeg har været var ved Bagenkop på Langeland. Ellers har jeg hørt det skulle være fantastisk ved: Skagen, Thorup, Vigsø, Vorupør og Søndervig Strand, Bjerregård ved Hvide Sande, Houstrup, Glatved, Moesgaard, Ajstrup og Juelsminde Strand.
  Her på Sjælland har jeg selv været på jagt lidt udenfor Hornbæk og ved Rågeleje Strand.

  Jeg håber I finder nogle skønne sten og får lavet nogle smukke bordkort til datteren.

  De bedste hilsener
  Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.