Udgivet i Skriv en kommentar

Bordkort

Bordkort - bruden

Indlægget ‘Bordkort’ indeholder annoncelinks. Skulle du fristes til at lægge et køb på en side jeg samarbejder med, går en lille del af din betaling videre til bloggen. Det er helt uden ekstra omkostninger for dig.

Hvad enten jeg har fornøjelsen af at være værtinde eller gæst, er jeg kæmpe fan af bordkort – og en gennemtænkt bordplan.

Bordkortene behøver ikke være vældig vanskelige at lave. Principielt kan et almindeligt A4 ark, revet i mindre stykker, løse opgaven, og afhængig af festens anledning eller tema virke helt velvalgte. Andre gange må der mere kunstneriske kort på bordet.

Uanset ambitionsniveau, udgør bordkortet en ekstra dekorationsmulighed, og kan med fordel inspireres af og indtænkes i den samlede pynteplan.

Placeringen af kortet kan også hjælpe under beslutningsprocessen. Skal det balancere på glasset, kunne stå på bordet eller måske fungere som servietring? Sidstnævnte kan være virkelig smart hvis festen holdes udendørs, hvor drilske vinde gerne bidrager til bordplanen.

Håndskrevne bordkort

Er bordkortene ens, giver det mest ro at holde sig til samme skrifttype og størrelse.
Find det længste navn, skriv det så det passer på bordkortet, og hold dig til nogenlunde den skriftstørrelse hele vejen igennem.

Når jeg skriver, sigter jeg efter at navnene lander midt på kortene. I den forbindelse er jeg virkelig dårlig til at gå på kompromis. Uden forberedelse, bliver det hurtigt en kortkrævende affære.

Et prøveskriv på kladdepapir er et godt udgangspunkt. Herefter kan man vælge at tegne op med en blød blyant på kortet, inden hætten hives af den permanente pen.

Skal det være helt lige og så ensartet som muligt, kan der tegnes en hjælpelinje med blød blyant.
Min mangel på tålmodighed har kostet mange ommere i form af udtværet skrift, så vær sikker på, at blækket er helt tørt, inden du fjerner blyantsstregen.

OBS! Ikke er alle kort er kompatible med blyant og viskelæder eller knetgummi, så test lige inden du streger op på dem allesammen.

Enkelte gange fungerer det godt at smide ensartetheden over højre. På strandsten, der af natur er meget forskellige, giver det f.eks. et flot resultat, når både skrifttype og størrelse tilpasses hvert enkelt navn og sten.

Basic bordkort

Ud over en afrevet lap papir, er et firkantet stykke karton nok den mest simple version af et bordkort.

Blandt bunkerne af papir griber jeg gerne akvarelblokken. Ud over den smukkeste struktur, har akvarelpapiret også en overflade som de fleste penne kan skrive på – uden fare for at farven flyder ud.

Et kort på 10 x 3,7 cm kan nå hen over toppen på de fleste glas, uden at blive alt for voldsomt og et A4 ark forvandles hurtigt til 16 kort.
Mål op og marker med en blød blyant, så du har nogle punkter at gå efter. Klip eller skær kortene ud med stållineal og hobbykniv – hvis det skal være lige – eller riv dem og få lidt mere rustikke kanter.

Foldede bordkort

For at få en skarp kant på det foldede bordkort, falses der før foldning. I mangel af falseben (annoncelink), kan siden af en strikkepind også klare opgaven. Vær præcis når du måler op, falser og folder, ellers ender kortene med at vippe.

Det er en noget langsommelig og knap så kreativ proces, så jeg køber helst kortene færdige (annoncelink).

Skriv direkte på kortet eller prøv ‘kort på kort’ modellen.

Lag på lag bordkort

Et klassisk sort bordkort er her tilsat et stykke akvarelpapir (annoncelink). Ved at skære papiret en smule mindre end selve bordkortet, danner den sorte farve en kontrastfyldt ramme omkring akvarelpapiret.

Med en lille pensel og blæk (annoncelink), kan der males blade på akvarelpapirstykkerne.
Fordel bladene tilfældigt og tilføj til sidst gren og kviste.

Selvom jeg elsker brush- og dyppepennens variation i linjebredde, har jeg her valgt at skrive navnet på med fineliner (annoncelink), der efterlader en enkel, ensartet linje.

Limes akvarelpapiret på bordkortene med dobbeltklæbende tape (annoncelink), undgås limudløste fugtbuler.

Bordkort på sten

Til bryllup ved vandet eller fest med strandtema er bordkortsten en gave, som – med eller uden tilladelse – har det med at forsvinde når gæsterne går hjem.

De kan indgå i borddækningen på mange måder – her et eksempel på en tallerkenanretning. Jutegarn viklet om en rustik serviet og en lille kvist timian on the side, for tilførsel af farve og ekstra naturstemning.

Bordkortstenene er i øvrigt særdeles velegnede til fest i det fri. Der skal noget til, før de blæser ned –  og gør de det, er det alligevel nok en god idé at rykke indenfor.

Vejledning og tips til fine sten med håndskrift finder du i indlægget ‘Skriv på sten’.

Bordkort på træskiver

En anden rustik model er træskiven, der passer godt til fest med naturtema.

De fås i mange størrelser. På de mindre er det svært at få plads til længere navne, så jeg har valgt disse træskiver på 5 x 9 cm fra CCHobby, hvor jeg også har købt elbrænderen (annoncelink).

Skriv navnet med blyant, inden du tegner op med brænderen – den lille afrundede spids der følger med i sættet er super til formålet.

For at opnå den kalligrafiske effekt med tynde opadgående og tykke nedadgående linjer, har jeg benyttet samme teknik som ved kunstig kalligrafi på papir. Det kan du læse meget mere om i indlægget ‘Kunstig Kalligrafi‘.

Se video af ‘skriveprocessen’ HER.

TIP: Med et lille hul foran navnet og et bånd igennem, forvandles bordkortet let til pynt – måske til juletræet…? 

Bordkortæg

Æg med navn, der i første omgang anvendes som bordkort, kan siden komme på en gren, hænges op i vinduet eller lægges i en skål til minde om en festlig påskefrokost, konfirmation eller måske forårsbryllup.

Man kan enten vælge et naturtro plastæg, eller gå med den ægte vare – hønseægandeæggåseæg eller svaneæg (annoncelink). De ægte æg er ikke altid helt lækker-hvide fra start, en udfordring der f.eks. kan fikses med acrylmaling. Vejledning i den proces og hvordan man skriver på æg, finder du i indlægget ‘Påskeæg’.

Det færdige æg kan indgå i borddækningen på mange måder – her er det placeret i en lille rede “flettet” af hængepil. Den tykkeste ende af en gren er formet til en cirkel, hvorom den mere grenede ende vikles/flettes. Suppler evt. med ekstra grene/kviste.

Bordkort af mælkekarton

Popcornbæger og bordkort af mælkekarton

Ud over at være vældig festlige – og lede gæsterne til rette plads – ved alle hvis popcorn der hapses af.

Brown bags laves let af mælkekartoner – se hvordan i indlægget ‘Genbrug mælkekartonen’.

På billedet, har den ene bag fået et bånd af washitape omkring toppen og et tavleklistermærke på siden. Jeg har skrevet med en hvid Posca pen, men kridt fungerer også (annoncelinks).

Navnekortet på den anden er bygget af en side fra en gammel bog. Bunden er klippet af delen med tekst, stykket med stemplede bogstaver, udgøres af et udsnit af sidens ubeskrevne kant. Rammen er tegnet med en sort Posca pen og hultangen sørgede for at jutegarnet kunne komme igennem.

Flyvende bordkort

Findes der noget meget mere festligt end svævende balloner?

Oprindeligt var min idé at bruge heliumbogstavballoner som bordkort. Det var før jeg fandt ud af at bogstaverne skal være pænt store for at indeholde helium nok til at lette. De 35 cm jeg synes er passende, er langt fra nok.

Runde, stjerne- eller hjerteformede balloner, med en diameter på ca. 45 cm vil til gengæld gerne flyve, selv med håndskrift på.

Det letteste er at skrive på ballonerne inden de bliver pustet op. Det kan også gøres efterfølgende – om end den eftergivelige, afrundede overflade kan være lidt af en udfordring.

Hvis du ikke er super rutineret, kan du starte med at skrive navnet på bagepapir. Placer navnet ovenpå den flade ballon og tegn oveni med en kuglepen. Herved laves en lille fordybning i ballonoverfladen, så du har noget at gå efter, når du tegner op med en marker – f.eks. en Posca eller Molotow (annoncelink).

Tjek evt. indlægget ‘Kunstig kalligrafi’ hvis du skal bruge en guide til at opnå den kalligrafiske effekt, med tynde opad- og tykke nedadgående streger.

Angående rettelser – jeg har prøvet forsigtigt med en fugtig vatpind. Hvis man er hurtig, kan det til nød gå, på de blanke sølvballoner. På alle de andre blev overfladefarven ødelagt, så sølvbunden kom frem – not pretty. Så undgå at skrive forkert…

Hvor helium forlader latexballoner i løbet af få timer, er overfladen på folieballoner så heliumtæt, at de kan holde sig svævende i dagevis. Jeg er vældig dårlig til ting der skal foregå i sidste øjeblik, hvorfor jeg kun arbejder med folieballoner.

God fest

Bordkort kan laves i rigtig god tid, bare husk at have et par i reserve hvis gæstelisten skulle ændre sig i sidste øjeblik – man ved aldrig.

Og så er der vist bare tilbage at ønske dig og dine gæster en fantastisk fest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.